Οι Αλκυονίδες Μέρες

Οι ηλιόλουστες μέρες στην Ελλάδα, μέσα στην καρδιά του χειμώνα ονομάζονται action-kingfisher-feeding_tcm223-1444514Αλκυονίδες μέρες. Όμως η ύπαρξη των ημερών καλοκαιρίας δεν έρχεται κάθε χρόνο. Υπάρχουν έτη, όπως το 1947, όπου δεν έκαναν καθόλου την εμφάνιση τους. Επίσης δεν έχουν σταθερή ημερομηνία. Συνήθως εμφανίζονται στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου όμως κάποιοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκεια τους σε διάστημα 14 ημερών μεταξύ 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο όμως οι Αλκυονίδες μέρες κρύβουν ένα μύθο…
Μια ιστορία αγάπης. Μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς…

Λένε πως η Αλκυόνη, η κόρη του βασιλιά των ανέμων Αίολου, ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά της Τραχίδας, Κύηκα. Ήταν τόσο αγαπημένοι και ευτυχισμένοι που παρομοίαζαν τους εαυτούς τους με τον Δια και την Ήρα. Ο Δίας όμως οργίστηκε με αυτήν την ασέβεια και μια μέρα που ο Κύηκας βγήκε με το καράβι του στη θάλασσα, παρά τα παρακαλετά της Αλκυόνης, ο Δίας του έριξε κεραυνό. Η Αλκυόνη μόλις είδε το πλοίο του να βυθίζεται απο την απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Οι θεοί εντυπωσιασμένοι από την αγάπη τους, τους μεταμόρφωσαν στα ομώνυμα πουλιά.

Η Αλκυόνη όμως που γεννούσε πάντα τα αυγά της στην ακροθαλασσιά και σε αντίθεση με τα άλλα πουλιά, δεν γεννούσε την Άνοιξη με αποτέλεσμα  να έχει πάντα κακοκαιρία και τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας να παίρνουν τα νεογέννητα της και εκείνη να σπαράζει από το κλάμα. Και έτσι για μια ακόμη φορά οι θεοί του Ολύμπου την λυπήθηκαν και ο Δίας διέταξε 15 ημέρες μέσα στον Γενάρη οι άνεμοι να κοπάζουν και ο ήλιος να ζεσταίνει τη φύση, ώστε να μπορεί η Αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά της και τα πουλάκια της να μπορέσουν να πετάξουν. Έτσι οι μέρες εκείνες ονομάστηκαν Αλκυονίδες μέρες

Υπάρχει όμως ένας ακόμη μύθος που λέει πως οι Αλκυονίδες ήταν οι επτά κόρες του Γίγαντα Αλκυονέα, οι οποίες μετά το φόνο του πατέρα τους σκοτώθηκαν πηδώντας στη θάλασσα και μεταμορφώθηκαν από την Αμφιτρίτη στα γνωστά πουλιά Αλκυόνες…

Το πουλί Αλκυόνα
Η Αλκυόνα συμβολίζει τη γαλήνη την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Ενώ είναι αποδημητικό πουλί, δε φεύγει, αλλά έρχεται το φθινόπωρο και φεύγει αρχές Μαρτίου. Γεννά τα αβγά του στις σχισμές των βράχων και τις ημέρες εκείνες που ονομάζουμε Αλκυονίδες μέρες τα κλωσά.
Αρχικά, σύμφωνα με έναν μύθο, η Αλκυόνα είχε χρώμα γκρίζο, με τον βιβλικό κατακλυσμό όμως σαν πέταξε ψηλά και έφτασε κοντά στον ήλιο το στήθος της έγινε κόκκινο, ενώ η ράχη της μπλε από το χρώμα του ουρανού.
Το θηλυκό πουλί Αλκυόνα έχει μεγάλη πίστη στο σύζυγο της. Λένε πως σαν το αρσενικό πουλί γεράσει και δεν μπορεί πια να πετάξει το θηλυκό το παίρνει στους ώμους του και τον μεταφέρει όπου κ’ αν πάει και τον ταΐζει και τον περιποιείται ως τον θάνατο.

Μέσα από τον μύθο μπορεί να βλέπουμε το ζευγάρι να διαπράττει Ύβρη απέναντι στους θεούς και να επέρχεται η Νέμεσης, η τιμωρία, όμως βλέπουμε όμως και την συγχώρεση, την ανάσταση και μεταμόρφωση τους σε πουλιά.
Άλλωστε το πουλί συμβολίζει την επιθυμία του ανθρώπου για ελευθερία, την αποδέσμευση από τα δεσμά της ύλης…

Οι Αλκυονίδες μέρες μας δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα πως ακόμη και μέσα στο σκοτάδι, μέσα στην βαρυχειμωνιά, στις δυσκολίες της ζωής, πάντα εμφανίζεται ένα φως για να μας δώσει κουράγιο, δύναμη και θαλπωρή για  να συνεχίσουμε το δρόμο μας προς την άνοιξη και την καλοκαιρία.
Η ζωή είναι εδώ και κρύβει πολλές όμορφες εκπλήξεις εκεί που δεν το περιμένεις… και με τη βοήθεια και την εύνοια του Θεού υπάρχει πάντα ελπίδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s