ΤΕΛΙΚΑ, σε τι κόσμο θέλεις να ζείς;

Σήμερα, λόγω των συνθηκών που βιώνουμε ως χώρα ο φόβος, η αγανάκτηση και η απελπισία είναι τα συνηθέστερα συναισθήματα που επικρατούν. Η ζωή σου αλλάζει παρά τη θέληση σου και εσύ ξεσπάς. Ξεσπάς βλέποντας τον κόσμο σου να καταρρέει. Φωνάζεις, θυμώνεις για ό,τι συμβαίνει γύρω σου, όμως…42854463_1193814947425279_4169744071331414016_n

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Σ’ έναν κόσμο που κάποιοι άλλοι θα αγωνιστούν να φτιάξουν για σένα;
Σ’ έναν κόσμο που θα είσαι απλά μια φωνή;  Λόγια δίχως πράξη;
Ωρίμασε και Δράσε.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Φωνάζεις για τους πολιτικούς πως καταστρέφουν τη χώρα σου ενώ την ίδια στιγμή μαλώνεις με τον γείτονα ή τον αδελφό σου για ένα κομμάτι γης. Για μια θέση στο παρκινγκ. Γκρινιάζεις πως διαπράττουν αδικίες ενώ προσπαθείς να ‘’λαδώσεις’’ κάποιον για μια θέση στο δημόσιο. Πολλές φορές, ακόμη και για ένα εισιτήριο σε μια συναυλία.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Όταν όλη μέρα μιλάς για φόρους, για αυξήσεις ενώ την ίδια στιγμή συμπεριφέρεσαι άσχημα και αδικείς  τους υπαλλήλους σου.
Θυμώνεις, όταν οι άλλοι έχουν μούτρα μα εσύ δεν λες «καλημέρα», ένα «ευχαριστώ» στην πωλήτρια που σε εξυπηρετεί.
Το χαμόγελο και η χαρά μεταδίδονται.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Όταν φοβάσαι μήπως κάποιος κλέψει την περιουσία σου, μήπως κάποιος μπει στο σπίτι σου ενώ την ίδια στιγμή αγοράζεις κλεμμένα κινητά και ποδήλατα.
Άραγε, στηρίζεις τα προϊόντα της χώρας σου;

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Παραπονιέσαι πως το σύστημα υγείας της χώρας σου δε λειτουργεί σωστά ενώ εσύ την ίδια στιγμή καπνίζεις σε δημοσίους χώρους χωρίς να νοιάζεσαι για την υγεία των άλλων. Μιλάς για αγάπη ενώ βάζεις το αυτοκίνητο σου στη θέση των ανάπηρων και συνεχίζεις να παραβιάζεις το κόκκινο φανάρι.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Απαιτείς από τους άλλους τον σεβασμό τη στιγμή που φέρεσαι με ασέβεια στους συνανθρώπους σου υποτιμώντας τους συνεχώς. Μάθε, λοιπόν πως ο σεβασμός δεν είναι κάτι που κερδίζεται. Όχι. Σεβασμό δείχνουμε σε όλους τους ανθρώπους γιατί αυτό φανερώνει το δικό μας χαρακτήρα, άσχετα με το πρόσωπο που έχουμε απέναντι μας. Η αγένεια δεν είναι προσόν. Ούτε και η μαγκιά.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Εσύ και τα παιδιά σου;  Ζητάς περισσότερο πράσινο. Νοιάζεσαι, λες, για το περιβάλλον στο οποίο ζεις εσύ και η οικογένεια σου και το επόμενο λεπτό πετάς
το τσιγάρο σου και τα σκουπίδια σου κάτω. Γνωρίζεις τι είναι καλό και τι όχι;

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Κρίνεις και κατηγορείς διαρκώς τους γύρω σου την στιγμή που δεν μπορείς να βάλεις τη ζωή σου σε μια τάξη. Θέλεις να τον αλλάξεις, λες, τον κόσμο μα δεν κάνεις τίποτα άλλο παρά να βρίσκεις ψεγάδια σε εκείνους που πραγματικά προσπαθούν.
Ωρίμασε. Αποφάσισε και δράσε

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Γκρινιάζεις πως κάνεις δεν ενδιαφέρεται για κανέναν, πως δεν υπάρχουν άνθρωποι ενώ εσύ ποτέ δεν άπλωσες το χέρι σου να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου. Ενώ εσύ χαμηλώνεις τα μάτια σου, όταν διαπράττεται αδικία.
Κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια;

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Πολλές φορές μπορεί να έδωσες χρήματα για να βοηθήσεις κάποιον, μα σπάνια πρόσφερες το χρόνο σου που ίσως να είναι για κάποιους ανθρώπους πιο σημαντικός. Μια αγκαλιά, ένας καλός λόγος είναι αξίες ανεκτίμητες και πολλές φορές μπορεί να σώσουν.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Λες πως δεν έχεις φίλους, μα δεν προσπάθησες ποτέ να γίνεις εσύ φίλος των άλλων. Λες πως δεν έχεις έναν άνθρωπο κοντά σου ενώ δεν αναρωτήθηκες ποτέ αν εσύ είσαι το θετικό και αισιόδοξο άτομο που θα ήθελε κάποιος να έχει δίπλα του. Να κάνει παρέα μαζί του.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Σ’ έναν κόσμο όπου όλοι θα σε αγαπούν, μα που εσύ δεν θα μάθεις ποτέ τι είναι η αγάπη. Σ’ έναν κόσμο που όλοι θα σε συγχωρούν, μα εσύ μονίμως θα διψάς για εκδίκηση; Γνωρίζεις ποιος είσαι;
Ονειρεύεσαι, μα πραγματοποιείς ποτέ τα όνειρα σου;

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Όταν όλη μέρα μιλάς  για το αρνητικό, όλη μέρα βρίσκεις αφορμές για να γκρινιάζεις μεταφέροντας έτσι και την απαισιοδοξία σου στους άλλους. Όταν φέρεσαι αχάριστα στις ευγενικές χειρονομίες των συνανθρώπων σου απαιτώντας όλο και περισσότερα. Είναι υπηρέτες για σένα οι συνάνθρωποι σου;

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Όπου όλα τα αδέσποτα θα έχουν στέγη, αγάπη και τροφή ενώ οι άνθρωποι θα πηδάνε από τα μπαλκόνια; Άλλες φορές, πάλι, λες πως ο κόσμος δεν θα αλλάξει. Είναι αλήθεια, άραγε, αυτό; Ή μήπως σε βολεύει αυτή η σκέψη για να μένεις αδρανείς;

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;
Μιλάς για την Ειρήνη, μα πάντα με θυμό.
Ζητάς Δικαιοσύνη διαπράττοντας αδικίες
Ζητάς οι άλλοι να έχουν πνεύμα Συγχωρητικότητας απέναντι σου,
ενώ εσύ διψάς για εκδίκηση.

Τελικά, σε τι κόσμο θέλεις να ζεις; Ξέρεις;
Αποφάσισε. Αποφάσισε και δράσε. Με πράξεις, όχι λόγια. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου και δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις για σένα και για τους ανθρώπους που αγαπάς. Γίνε εσύ η αλλαγή. Όλα από εσένα εξαρτώνται. Εσύ είσαι ο κόσμος. Γίνε ένα με τον συνάνθρωπο σου που αγωνίζεται. Μάθε τι είναι καλό και τι όχι. Κοίτα στον καθρέφτη και κάνε την επανάσταση σου. Γνώρισε τον εαυτό σου, γνώρισε τους άλλους και άσε το Εγώ να μεταμορφωθεί στο σωτήριο ΕΜΕΙΣ

Μονάχα ένας νεκρός είναι απράγμων
Αλλά… τουλάχιστον, εκείνος δεν απαιτεί…

Σωτηρία Ιωαννίδου

Το άρθρο μπορειτε να το βρείτε και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Stigma No 13 Χειμώνας 2019

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s